Akıllı Binalar – Geleceğe uygun ağ bağlantılı binalar
Modern binaların kullanımı ve kontrolü güvenli ve rahat olmalı ve olabildiğince az enerji tüketmelidir. Bu talepler, otomasyon ve teknik ekipmanın akıllı bir şekilde ağ oluşturmasıyla karşılanabilmektedir. Akıllı bina sistemi, yapı sektöründeki en büyük büyüyen bir pazardır.
Binalar daha güvenli, daha konforlu ve daha enerji tasarruflu bir hale gelmektedir
"Akıllı" bina nelerden oluşur? Teknik operasyon için yalnızca çok sayıda "akıllı" elektroniğin bir araya getirilmesi yeterli değildir. Bir bina, sadece bileşenlerin hepsi, tüm üreticilerde, koordine, merkezi ve kolayca bir arada çalıştığında gerçekten akıllı olacaktır. Bu aslında tüm ürün grupları için geçerlidir: aydınlatma, ısıtma, iklimlendirme, gölgeleme, havalandırma, güvenlik teknolojisi ve kapı ve pencere teknolojisi.
Otomatik, ağ bağlantılı bina teknolojisi sayesinde Akıllı Binalar, hem ortama hem kullanıcı davranışına dinamik bir şekilde adapte olmaktadır. Bu durum, onları daha güvenli, daha konforlu ve daha enerji tasarruflu bir hale getirmektedir.
Ağlar üzerinden iletişim
Teknik sistemler, modern elektronik ağ iletişimiyle etkileşime geçmektedir. Şirketlerin teknik bina donanımı ve bina otomasyonuna ilişkin programı, müşterilere özel (imalatçıya ait) ve açık sistemler sunmaktadır. Açık sistemler (ör. BACnet, KNX, LON, SMI, DALI) birçok imalatçı tarafından desteklenir: bileşenleri "birlikte çalışabilir" ve bir sistemde birbirleriyle iletişim kurabilmektedir.
"Akıllı Bina" nedir?
Akıllı Bina, ofis binaları, havaalanları, alışveriş merkezleri veya üretim tesisleri gibi fonksiyonel binaların teknik ekipmanının otomasyonunu ve merkezi kullanımını ifade etmektedir. Temel konular, yangın ikaz teknolojisi veya dinamik acil çıkış yolu planlama gibi yöntemlerle bina güvenliği ve işletim maliyetlerinden geniş ölçekte tasarruf sağlamak üzere bina kullanımının enerji optimizasyonudur.
Elektrik sektörü, Akıllı Binalara, halihazırda test edilmiş ve yeni binalarda ortak olan çok sayıda yenilikçi ürün ve çözüm sağlamaktadır. Özellikle enerji verimliliği alanı büyük başarı sağlamıştır: bir ofis binasındaki enerji tüketimi otomasyon aracılığıyla %30 kadar düşürülebilmektedir. (Kaynak: ZVEI, Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V., Frankfurt, 2018)
Kapı ve pencereler de burada rol üstlenmektedir
Akıllı havalandırma: Bir KNX bina sistemine entegre edilen GEZE pencere motorları
Kapı ve pencereler de artık çok fonksiyonlu, akıllı ve ağ bağlantılıdır. Çünkü birçok farklı fonksiyonu yerine getirmeleri gerekir: erişilebilirlik sağlamak, doğal havalandırma sunmak ve hırsızları uzaklaştırmak. Ayrıca, yangın veya panik anında, acil çıkış ve kurtarma yollarını açmalı ve aynı zamanda kontrollü erişime izin vermeli, duman ve ısı tahliyesi sağlamalı ve yangına karşı koruma sağlamalıdırlar.
GEZE, GEZE ürünlerinin ağ çözümlerine entegrasyonu için KNX ve BACnet arayüz modüllerinin yanında bina otomasyon sistemi sunmaktadır. Kapı, pencere ve güvenlik teknolojisi alanlarındaki otomatik GEZE ürünlerinin hassas bir şekilde izlenmesini ve güvenilir bir biçimde kullanılmasını sağlamaktadır. Bu, "akıllı" ürünlerin bina ağına entegre edilmesine olanak tanımaktadır: örneğin, bir kapının açılım menzilinin ayarlanması veya bir pencerenin ısı sensörleri ve ısıtma sistemleriyle birlikte dışarıdaki sıcaklığa göre açılması ve kapanması.
GEZE ağ bağlantısı çözümlerine gidiniz
GEZE IQ box KNX – Doğal havalandırma uzmanı
GEZE IQ box KNX arayüz modülü, özellikle küçük binalarda doğal havalandırmaya yönelik esnek çözümler uygulanması için uygundur. IQ box KNX, GEZE IQ windowdrive serisinin pencere motorlarının KNX bina sistemlerine doğrudan entegrasyonunu sağlamaktadır. Bu durum, basma butonlar ve sensörler gibi diğer KNX kapasiteli bileşenlerle iletişimi kolaylaştırmaktadır. IQ box KNX'in kurulumu kolaydır, bina kullanımına esnek bir şekilde uyarlanabilmekte ve tüm KNX ürün dünyasıyla kombine edilebilmektedir.
Örneğin, okullarda GEZE IQ box KNX ile bina otomasyonu, kontrollü, otomatik havalandırma aracılığıyla daha iyi hava kalitesi ve enerji verimliliği sağlamaktadır. Derslerde hava bozulduğunda, pencereler otomatik olarak açılmaktadır (ve tekrar kapanmaktadır). Geceleri çalışan gece serinletmesi, sınıfların sabahları serin olmasını sağlamaktadır. Bir sensör iç ve dış sıcaklığı ölçmekte, gece dışarısı daha serin olduğunda pencereleri açmakta ve sıcaklığa ulaşıldığında, otomatik olarak yeniden kapatmaktadır.
GEZE IQ box KNX ürün özellikleri
- pencereleri istenen pozisyonda açmak (%)
- otomatik pencerelerden güvenilir durum mesajı (pencere açık/kapalı/% açılma veya arızalar gibi motor durumları)
- entegre havalandırma fonksiyonları IQ box KNX'i küçük bir havalandırma merkezine dönüştürür (zamanlı havalandırma, aralık havalandırması, yağmur veya rüzgar alarmı durumunda otomatik kapatma ve kilitleme, etkinleştirilmiş iklimlendirme)
- basma butonlar ve sensörler gibi diğer KNX kapasiteli bileşenlerle iletişim
KNX, 1990'ların başlarında, elektrik tesisatı sektörü tarafından, "Avrupa Tesisat Bus Sistemi", kısaca EIB olarak geliştirilmiştir. Bina kontrolü için açık ve merkezi olmayan bir bus sistemidir. Tüm cihazlar aynı iletim yöntemini kullanmakta ve ortak bir bus hattı üzerinden veri alışverişi yapmaktadır. KNX alan ve otomasyon seviyesine atanır ve yönetim seviyesinde de temel fonksiyonlar sağlamaktadır. Dünya çapından 400'ü aşkın imalatçı, fonksiyonel ve özel yapılar için KNX ürünlerini sunmaktadır. Zorunlu üçüncü taraf testiyle birlikte karşılıklı çalışabilirlik sağlanmaktadır. Bir oda için küçük havalandırma çözümünden 50.000'e kadar KNX cihazıyla bina çözümlerine kadar her şey mümkündür.
GEZE BACnet arayüz modülü IO 420
GEZE IO 420 arayüz modülüyle GEZE; kapı sistemleri, acil çıkış yolu emniyeti, pencere teknolojisi, DIT (duman ve ısı tahliyesi) gibi alanlara ilişkin ürünleri ve güvenlik teknolojisini binalara bağlamaktadır. Akıllı modül, BACnet ile ağ çözümlerine hızlı, basit ve standart entegrasyon için uygundur. IO 420, bina idare sistemi aracılığıyla tüm otomatik kapı sistemlerinin merkezi görüntülemesini ve kontrolünü sağlamaktadır.
Çok amaçlı kapı sistemleri için BACnet çözümleri: Gün içinde engelsiz otomatik kapı, geceleri güvenli acil çıkış. TZ 320 kapı kontrol cihazı, Powerturn döner kapı motoru gibi otomatik ürünleri kontrol eder, izler ve IO 420 arayüz modülü aracılığıyla bina idare sistemine entegrasyon sağlayarak kapı sisteminin BACnet üzerinden merkezi olarak kontrol edilmesini mümkün hale getirir. Gerekiyorsa farklı bir çalışma modu hızla ayarlanabilir ve olası arıza raporlarının alınması dahil olmak üzere, kapı uzaktan izlenebilmektedir.
GEZE arayüz modülü IO 420 ürün özellikleri
Yeni GEZE IO 420 arayüz modülü, otomatik kapı sistemleri, pencere teknolojisi ve DIT (duman ve ısı tahliyesi) alanlarındaki GEZE ürünlerinin ve güvenlik teknolojisinin, BACnet iletişim standardı aracılığıyla binalara entegre edilmesine olanak sağlamaktadır.
- Tüm kapıların bina yönetimi yazılımından merkezi izlenmesi ve durumlarının kontrolü
- Çeşitli çalışma modlarının görüntülenmesi ve kullanımı
- Alarmlar, erken algılama ve kablosuz pencere kontrolü seçeneği için görüntüleme seçenekleri
- Ofis ve yönetim binaları, geçiş yolları, alışveriş merkezleri ve kamu kurumlarında kullanıma yöneliktir
- Bina idare sistemiyle serbest bırakma: Elektrikli kilit ve döner kapı motorunun otomatik aktivasyonu
- RWS korumalı kapıların kötüye kullanımı, yanlış kullanımı, izinsiz erişimi veya manipülasyonunu anında algılanması
- Bina idaresi aracılığıyla motorlu kilit kontrolü: Çeşitli çalışma modlarının kontrolü
- Havalandırma için DIT sisteminin iklim koşulları veya zaman fonksiyonlarına göre kullanımı
- Odaların bina idare sisteminin önerdiği parametrelere göre otomatik gece serinletmesi
- Yağmurda otomatik pencere kapatma
- Hava koşullarını dikkate alarak günlük havalandırma için kullanım
- Oda ve merdivenlerin varlık algılamaya dayalı havalandırması
BACnet (Bina Otomasyonu ve Kontrol Ağları), bina otomasyonu için üst düzey bir protokoldür. Bina otomasyonunda akıllı bileşenler ve sistemler için imalatçıdan bağımsız bir iletişim protokolü oluşturmak amacıyla ASHRAE (Amerikan Isıtma, Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Topluluğu) himayesi altında geliştirilmiştir. Protokol, 2003'ten bu yana, ISO 16484 Kısım 5'te belgelenmektedir.
BACnet, özel veri iletim donanımı için lisans maliyeti çıkarmadan, çeşitli imalatçılardan cihazların birbiriyle bilgi alışverişinde bulunmasını sağlamaktadır. BACnet temelde fonksiyonel binalardaki bina otomasyonu için kullanılır. BACnet esasen yönetim ve otomasyon düzeyinde kullanıldığından, bu sistemin kendi iletim teknolojisine ihtiyacı bulunmamaktadır ve mevcut teknolojilere dayanır. Burada genelde Ethernet veya MS/TP iletim ortamı kullanılmaktadır.
Alışveriş merkezleri için ideal: GEZE Cockpit'le akıllı ağlar © Robert Les / GEZE GmbH
GEZE Cockpit bina otomasyon sistemi
GEZE Cockpit akıllı kapı, pencere ve güvenlik teknolojisi için ilk bina otomasyon sistemiyle bina otomasyonundaki boşluğu kapatmaktadır. Bağımsız bir bina otomasyon sistemi (bağımsız çözüm) olarak kullanılabilir veya öncelikli bina idare teknolojisine entegre edilebilmektedir. GEZE Cockpit ile tahrik teknolojisi veya güvenlik sistemleri arasındaki veri alışverişi, IO 420 arayüz modülü üzerinden gerçekleşmektedir. GEZE Cockpit, kapsamlı görüntüleme, kontrol ve izleme sağlamaktadır ve tüm olayları ve faaliyetleri görüntülemekte (VISU) ve izlemektedir (VISU+).
İster PC kullanın, ister tablet veya akıllı telefon, GEZE Cockpit uygulamaları tarayıcı tabanlıdır ve her IP kapasiteli terminal cihazda kullanılabilir. Örneğin, tüm bağlı kapı ve pencereler, burada tam konumlarında görüntülenmektedir.
Ayrıca, mevcut çalışma modu ve kapı ve pencerelerin fonksiyonelliği, bir grafik kullanıcı arayüzünde görüntülenebilmekte ve bir düğmeye dokunarak değiştirilebilmektedir. "Senaryolar", bir butona dokunarak veya zaman kontrollü bir şekilde, çeşitli ürünlerin eş zamanlı çalışmasını sağlamaktadır. Kullanım sıklığının değerlendirilmesi ve e-posta raporlu alarmlar gibi bireysel izleme fonksiyonları da eşit ölçüde mümkündür.
Bina yöneticileri, kapı ve pencereleri görsel denetim olmadan kontrol edebilir, moddaki değişiklikler konusunda her yerden bilgi alabilir, ayrı kapı veya pencerelerden alarm veya arıza raporları alarak hemen müdahalede bulunabilirler. Örneğin, bir perakende mağazasında bulunan acil çıkıştaki acil durum butonu etkinleştiğinde, bir bakımevindeki kapı gece izinsiz olarak açıldığında veya bir kamu binasındaki kapı, akşam kapanıştan sonra kilitlenmediğinde.
Akıllı planlama
GEZE Cockpit, kapı, pencere ve güvenlik teknolojisi entegrasyonunu, teknik bina donanımında planlayıcı ve uzman olan sizler için basitleştirmektedir. Daha fazla bina otomasyonu fonksiyonu da eklenebilir. GEZE'nin standart ağ bağlantısı bileşenleri ve özelleştirilmiş proje desteği, planlama güvenilirliği sunmaktadır. GEZE Cockpit, bina idare sistemi imalatçıları ve sistem entegrasyon sorumluları için çekici bir çözümdür.
GEZE Cockpit'in faydaları
- Planlama kesinliği
- Portföyün genişletilmesi
- Artırılmış fonksiyonellik
GEZE, uygulamalarınıza uygun bireysel ihtiyaçları belirlerken destek sağlamaktadır.
Akıllı bina
BACnet açık iletişim protokolü, tak-çalıştır bileşenleri sunarak, cihaz ve ürünleri hızla bağlamanıza olanak tanımaktadır. Bu durum, ürün gruplarının tamamında çalışmanızı mümkün kılmaktadır, iletişime hemen dahil olmanızı sağlamakta ve planlamada yapılan son dakika değişikliklerinde dahi ihtiyacınız olan esnekliği vermektedir.
GEZE Cockpit'in faydaları
- Yapım aşamasında verimlilik
- Arıza durumunda hızlı müdahale
- Planlarda değişiklik olması halinde esneklik
GEZE planlama, kurulum ve kullanıma almada sizi desteklemektedir
Planlama:
- GEZE Cockpit çözümünüz için proje planlama
- Gerekli tüm belgelerin (kablo ve elektrik tesisatı planları, EDE dosyaları vb.) hazırlanması
- Gerekli bileşenlerin yapılandırılması
Kurulum:
- Bileşenlerin ve donanımın bağlanması
- Ürün ağ bağlantısı
- Bina idare sistemine bağlantı
Kullanıma alma:
- GEZE Cockpit yapılandırması
- Kullanım arayüzünüzün özelleştirilmesi
- Uygun kullanımın sağlanması
Akıllı kullanım
GEZE Cockpit ile bina işletmecileri, büyük miktarda para tasarrufu sağlayabilmekte ve binaların kendisinin ve içindekilerin güvenliğini artırabilmektedir. Personeliniz de fayda sağlamaktadır: GEZE Cockpit kullanıcı dostu ve rahattır. Kapıların, pencerelerin, duman ve ısı tahliyesinin ve kaçış yollarının durumunu, IP kapasiteli bir cihazla, her zaman, her yerden kontrol edin ve izleyin.
GEZE Cockpit'in faydaları:
- Konfor
- Güvenlik
- Bina kullanımında verimlilik
İşletmeciye yönelik faydalar:
- alarmlar ve e-posta hizmetinin yapılandırılması size anında bildirim güvenliği sağlamaktadır
- izleme bina kullanımında sürekli şeffaflık sağlamaktadır
- verimli bina kullanımını desteklemek için üretilen verilerden değerli bilgiler elde edilmektedir
- acil çıkış sistemi izleme, durumu her an izleyerek anında müdahaleyle güvenliği artırmaktadır
- otomatik kapıların yerden bağımsız kullanımı ek konfor sağlamaktadır ve verimliliği artırmaktadır
GEZE şunları da üstlenmektedir:
- donanım ve yazılım bileşenlerinin tek elden bakımı ve güncellemesi
- bina kullanımında sürekli optimizasyon