Konular

Otomatik gece serinletmesi - enerji tasarruflu bina havalandırması

Geceleri pencerelerden yapılan yoğun havalandırma, binaların yaz aylarında soğutulması için maliyet ve enerji tasarrufu sağlayan bir yöntemdir. Otomatik olarak kontrol edilen gece serinletmesi için doğru pencere teknolojisi çok önemlidir.

Isı nedeniyle azalan performans

Odalar (özellikle pencere önü geniş olanlar) yazları hızlı ısınır.

Odalar (özellikle pencere önü geniş olanlar) yazları hızlı ısınır. © Exorbitart / GEZE GmbH

Ofisler, okullar ve kamu binaları yaz aylarında genelde dayanılmayacak kadar sıcak olmaktadır. İnsanlar, ekipman ve aydınlatma sürekli ısı yaymaktadır. Ayrıca, sıcak güneş ışınları büyük cam pencerelerden odalara girmektedir. İnsanlar konsantrasyonunu kaybetmeye başlar ve performansları kötüleşmektedir. Bina, dışarıdaki yüksek sıcaklıklara rağmen, odadaki insanların rahat hissedebileceği ve zinde kalabilecekleri şekilde soğutulmalıdır.

Bununla birlikte, iklimlendirme sistemleri yatırım seviyesini, bakım maliyetlerini ve bir binanın enerji tüketimini önemli ölçüde artırmaktadır. Ofis ve idari binalarda, ilkbahar ve yaz aylarında serinletmek için gereken enerji, sonbahar ve kış aylarında ısıtmak için gereken enerjiden genelde daha fazladır. Mekanik havalandırma sistemleri ise sürekli çalışmaları nedeniyle yoğun enerji kullanır ve gerçek bir "enerji canavarıdır".

Geceleri yapılan havalandırma enerji tasarrufu sağlamaktadır

Kıyaslandığında, kontrollü doğal havalandırma önemli miktarda enerji tasarrufu sağlamaktadır. Hava değişimi için bir binanın dışarıya olan en az iki açıklığı (örneğin, pencereler, kapılar) arasındaki doğal basınç farklarını kullanılmaktadır. Bu basınç derecesi, güçsüz rüzgarlarda halihazırda mevcuttur. Bu yüzden elektrikli fanlar gereksizdir.

Gece serinletmesinde, otomatik olarak kontrol edilen pencereler, geceleri, güneş etkisi ve iç kaynakların ürettiği ısıyı dışarı ve temiz, serin havayı içeri yönlendirmektedir. Sağlanan hava girişi, keyif verici bir sıcaklık ve iyi hava kalitesiyle hoş bir oda iklimi sağlamaktadır.

Doğal bir soğuk kaynak olarak soğuk gece havası

Soğuk gece havası doğal bir soğutma kaynağı olarak işlev görmektedir ve bu, gece serinletmesini sadece sürdürülebilir ve enerji tasarruflu değil, aynı zamanda doğal ve çevre dostu hale getirmektedir.

Yeni binalarda, bu bina iklimlendirmesi, termal çekirdek aktivasyonuyla gittikçe daha fazla bir araya getirilmektedir. Beton tavanlar gibi bina kütlelerine borular döşenmektedir. Su, bir ısıtma veya soğutma ortamı olarak bu boruların içerisinden akmaktadır. Bu, ideal olarak, enerji yoğunluğu çok yüksek olan iklimlendirme sistemlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır.

Merkezi kumandayla kullanışlı otomasyon

Otomatik gece serinletmesi: kamu binaları için kullanışlıdır

Otomatik gece serinletmesi: kamu binaları için kullanışlıdır © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Otomatik gece serinletmesi, kamu binaları, ofis binaları, spor tesisleri veya okullar için özellikle uygundur. Bu büyük binalarda, enerji tasarruflu havalandırma, sağlıklı bir oda iklimi ve pencere koşullarının izlenmesi merkezi gerekliliklerdir.

Modern pencere teknolojisi, optimum düzeyde gece serinletmesi sağlamaktadır. Kimse olmadığında, tüm pencere önleri veya pencere grupları otomatik olarak kontrol edilmektedir. Bir merkez kontrol birimi, havalandırma senaryoları sağlamaktadır, yani havalandırma süreleri tanımlanabilir ve kolayca değiştirilebilir.

Modern bina konseptlerinde gece serinletmesi

Modern paralel açılımlı pencereler gece serinletmesini desteklemektedir.

Modern paralel açılımlı pencereler gece serinletmesini desteklemektedir.

Paralel açılımlı pencere adı verilen modern cam bina cepheleriyle dahi, otomatik gece serinletmesi mümkündür. Burada, pencere kanatları dışa doğru bir bütün halinde açılır, yani cam bina cephesinin görünümü, örneğin, eğimli pencerelerden gelen yansımalar nedeniyle bozulmaz.

Pencerenin paralel açılma tarzı, optimum düzeyde hava değişimi de sağlamaktadır. Soğuk hava aşağıdan içeri girebilirken sıcak, eski hava da yukarı doğru dışarı çıkabilmektedir. Eğimli pencerelerle kıyaslandığında, paralel açılımlı pencereler, aynı açılım menziliyle çok daha yüksek hava değişimi sağlamaktadır.

Ağ bağlantısına sahip "Akıllı Binalar"

Gece havalandırması için otomatik pencere kontrolü ile ör. jaluzileri, tenteleri ve panjurları ve ısıtma, klima, aydınlatma ve alarm sistemlerini kontrol eden bina kontrolü arasında ağ bağlantısı kurulabilir. Bu şekilde otomatik hale getirilmiş bina teknolojisi iklim etkileri ve değişikliklerine otomatik olarak tepki veriyorsa binalar "Akıllı Bina"ya dönüşmektedir.

GEZE'nin akıllı kontrol ve pencere motorları

GEZE'nin otomatik pencere kontrolleri, açması gereken pencerelerin, küçük hafif veya büyük ağır bina cephesi pencereleri, çatı pencereleri veya ışıklık kubbeleri olmasına bakılmaksızın, doğal gece serinletmesi sağlamaktadır. Bunun sebebi, pencere motorlarının hassas bir şekilde kontrol edilebilmesi ve her pencere için farklı ölçüde ayarlanabilir bir açılım menzili sağlamasıdır. Bu, müşteriye ihtiyaçlarına uygun ayrı havalandırma konseptleri sağlamaktadır.

Sensörler tam emniyet sağlamaktadır: varlık dedektörleri, kapatma kenarlarını izler ve otomatik açılma ve kapanmadan kaynaklanabilecek yaralanmaları önlemektedir.  Rüzgar ve yağmur sensörleri, pencereleri kapatmak ve binayı hasara karşı korumak için sinyaller vermektedir.

IQ box KNX arabirimi modülü aracılığıyla, GEZE'nin IQ windowdrive serisinden pencere motorları, KNX bina bus sistemine bağlanabilir. Bu durum, tüm otomatik pencerelerin merkezi olarak izlenebilmesi ve kumanda edilebilmesi anlamına gelmektedir.

Otomatik pencere bazlı gece serinletmesi için gereklilikler

  • Ilıman iklim: geceleri dış sıcaklıklar, yeterli süre boyunca binadaki sıcaklıkların oldukça altında olmalıdır.
  • İyi dış hava kalitesi: Çok düşük miktarda koku, kirletici, ince toz
  • Soyguna karşı koruma: pencereler, giriş katı gibi erişilebilir alanlarda ayrı ayrı kontrol edilebilir; pencere korumaları veya özel bir yapıyla (paralel açılımlı pencereler) koruma
  • Şiddetli yağmur veya rüzgarda: yapısal iklim koruması veya açılan pencerelerin otomatik kapanması

Kapsamlı destek

GEZE ihale planı ve davetlerini şunlarla desteklemektedir:

  • proje danışmanlığı
  • mimarlar için ihale şartnameleri
  • CAD çizimleri
  • bina verimliliğini artırma fikirleri
  • modern bina cephesi yapılarının kullanımı hakkında bilgi

Hızlı ve doğrudan proje uygulaması

GEZE, kurulum şirketleri ve çalışanlarını, aşağıdakilerin kullanıldığı hızlı ve basit bir proje uygulamasıyla desteklemektedir:

  • kurulum şirketleri için konfigürasyon yazılımı WinCalc 2.0 (pencere teknolojisi için hesaplama programı)
  • sürdürülebilir biçimde güzel bir bina cephesi için bina cephesi koruma üzerine tavsiyeler
  • pencere motorları için kurulum talimatları