Mevcut binalarda sürdürülebilir inşaat: yıkım yerine bina restorasyonu
Binanızın yaşı ilerliyor mu? Eski bir ısıtma sistemi, sızdıran pencereleri ve neredeyse hiç yalıtımı yok mu? O zaman restorasyon yapmayı düşünmelisiniz. Örneğin, modern ısıtma veya modern bina teknolojisi ve oda düzenleri ile ısı yalıtımı. Binaları enerji tasarruflu bir şekilde restore etmek ve tasarım açısından güncellemek için yeniden modelleme ve finansman için iyi konseptlere ihtiyaç vardır.
Mevcut binaların bakımı ve modernizasyonu
Zürih'te restore edilen Sihlpost'un girişleri için GEZE kapı teknolojisi © Lorenz Frey / GEZE GmbH
Almanya'daki pek çok bina son teknoloji ürünü değildir. Bu da yüksek enerji tüketimine, aşırı ısınma maliyetlerine, düşük yaşam kalitesine yol açmakta, çevreye ve iklime zarar vermektedir. Almanya'daki binaların çoğu 1978 yılındaki ilk Isı Yalıtım Yönetmeliği'nden önce inşa edilmiştir. Sonuç olarak, enerji tasarrufu ve binalarda ısıtma ve soğutma için yenilenebilir enerjilerin kullanımına ilişkin Bina Enerji Yasası'nda (GEG) tanımlandığı gibi, en azından binanın enerji tüketimi açısından genellikle yenilenmeye ihtiyaç duymaktadırlar.
Bina restorasyonu, bir veya daha fazla katın veya mevcut bir binanın tamamının yapısal ve teknik restorasyonu, yenilenmesi, tadilatı veya modernizasyonu anlamına gelir. Bu bir yandan onarımları, yani kusurların giderilmesini (kısmi yenileme) içerir. Ancak eski ekipman ve bina teknolojisi sıklıkla değiştirilmekte ve çağdaş ve modern tasarımlarla tamamlanmaktadır (tam yenileme).
Bina restorasyonlarında önemli bir rol oynar: pencereler ve kapılar
Restorasyon sırasında, bir binanın dış kabuğuna, duvarlarına, çatısına ve zeminine genellikle ısı yalıtımı uygulanır. Ayrıca mevcut binalarda en sık pencere ve kapılar, ısıtma sistemi, elektrik ve sıhhi tesisatlar tadilattan geçirilir, değiştirilir veya yenilenir.
Enerji verimliliği açısından bina tadilatı olumlu sonuçlar verir.
Enerji verimliliği açısından bina tadilatı, Federal hükumet ve AB tarafından belirlenmiş olan iklim hedeflerine erişebilmek için önemli bir unsurdur. Almanya'daki 18 milyondan fazla konut binası ve yaklaşık 1,7 milyon konut harici bina (örneğin ofis binaları, ticari binalar, hastaneler, okullar, üniversiteler, spor tesisleri, tiyatrolar ve kiliseler) 2050 yılına kadar neredeyse "iklim-nötr" olmalıdır, başka bir deyişle neredeyse hiç CO2 üretmemelidir. Aslında konut dışı binaların enerji yenileme maliyetleri, genellikle konut binalarından daha yüksek enerji gereksinimlerine sahip oldukları için nispeten hızlı bir şekilde amorti edilmektedir. Profesyonel restorasyon ve modern bina teknolojisi, bazı durumlarda enerji ihtiyacının yüzde 80'ine kadar tasarruf sağlayabilir.
Devlet ayrıca KfW Bankengruppe aracılığıyla konut ve konut dışı binaların yenilenmesine yardımcı olmaktadır: komple yenilemeler veya yalıtım, pencerelerin değiştirilmesi, klima sistemleri ve bina otomasyonu gibi münferit önlemler için kredi ve hibe şeklinde sübvansiyonlar mevcuttur.
Bina restorasyonu için KfW sübvansiyonları
Federal hükumet, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) aracılığıyla özel şahıslar, şirketler ve yerel yönetimler tarafından yapılan bina restorasyonlarını kredi veya yatırım hibeleriyle desteklemektedir. Finansman için temel ön koşul, restorasyon önleminin KfW Efficiency House standardına uygun olmasıdır. KfW Efficiency House, KfW'nin sübvansiyon programlarında kullandığı teknik bir standarttır. Farklı sayısal değerler, mevcut mülkün yıllık birincil enerji ihtiyacının eşdeğer yeni bir binaya göre ne kadar yüksek olduğunu gösterir. Bu durumda geçerli olan: Rakam ne kadar düşükse, enerji verimliliği o kadar yüksek ve sübvansiyon da o kadar yüksektir.
- KfW enerji verimliliği programı; enerji tasarruflu bina ve restorasyon (ticari binalardaki enerji maliyetlerini düşürmektedir)
- Enerji tasarruflu restorasyon (KfW verimliliği olan bir eve restorasyon veya enerjiyle ilgili bireysel tedbirler için)
- Yaşa uygun restorasyon (engellerin azaltılması ve soyguna karşı koruma için tedbirler)
- Ayrıca, yaşa uygun restorasyonlar kapsamında veya enerjiyle ilgili restorasyon çalışmaları yaparken ek tedbir olarak, akıllı ev sistemleri için KfW destekleri de mevcuttur.
- Enerji tasarruflu bina ve restorasyon (toplumsal ve sosyal altyapı içinde, mevcut binaların enerjiyle ilgili restorasyonu; konutlar dahil değildir).
- Engelsiz şehir (mevcut ortak ve kamu binalarının, trafik tesislerinin ve kamusal alanların, yaşa uygun ve aile dostu bir şekilde restore edilebileceği engel azaltıcı tedbirler için.)
Enerji verimliliği danışmanlığı da sübvanse edilmektedir
Bir enerji konseptinin oluşturulmasında KfW desteği için genellikle bir enerji verimliliği uzmanının da yer almasını gerektirir. Böylelikle örn., ev sahipleri ve yerel yönetimler, planlama ve inşaat denetiminde bir enerji danışmanının yer alması halinde KfW'den hibe (inşaat denetim hibesi) almaktadır.
KfW Bankengruppe tarafından sunulan çok çeşitli promosyon fırsatlarına
Daha fazla emniyet, yangından koruma ve engelsiz erişilebilirlik için bina restorasyonu
Elbette bina restorasyonlarında öncelik enerji tasarrufu önlemleriyle ilgilidir; ancak olası sübvansiyonlar nedeniyle de. Ancak kullanım değişikliği de bina restorasyonu için bir neden olabilir. O zaman bina sahibinin karar vermesi gereken başka konular da vardır. Örneğin, bina gündüz bakım merkezine dönüştürüldüğünde artık modern emniyet ve yangından korunma standartlarını karşılamıyorsa. Ya da modern bir kullanım için farklı bir oda düzeni gerekiyorsa. Engelli dostu yaşam ve çalışma için engelsiz erişilebilirlik de modernizasyonun amacı olabilir.
KfW'nin teşvik programları, bina sahiplerinin binalarını yeniden tasarlarken aynı zamanda enerji tasarruflu bina restorasyonu yapmalarını sağlar. Bu, eski bir binanın da Akıllı binaya dönüştürülebileceği anlamına gelir.
GEZE restorasyon çalışmaları sırasında destek sağlamaktadır
GEZE sadece yeni inşaat projeleri için değil, aynı zamanda mevcut binalar için de enerji tasarrufu sağlayan havalandırma teknolojisi ve yangından korunma ve engelsiz erişilebilirlik için yeni konseptler geliştirmeye ve uygulamaya yardımcı olabilir. Çeşitli GEZE ürünleri, örneğin otomatik pencereler, kapı kapatıcılar ve akıllı bina sistemi aracılığıyla oda iklimlendirme kontrolü gibi enerji tasarrufuna etkili bir şekilde katkıda bulunur. GEZE kapı çözümleri engelsiz erişilebilir geçiş kolaylığı, acil çıkış yolu emniyeti ve enerji verimliliği sunmaktadır.
Mevcut binalarda restorasyon
GEZE çözümleri sadece yeni binalarda kullanıma yönelik değildir. Eski veya mevcut binalarda da çok az ek çaba ile kullanılabilirler, enerji ve maliyet tasarrufuna yardımcı olurlar.
Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği üyelik logosu
GEZE, Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği'nin (DGNB) bir üyesidir
GEZE, ürünleri ve çözümleri ile sürdürülebilir inşaat işlerine ("Green Building") katkıda bulunmaktadır. Green Building insan ve doğa ile uyumlu olarak binaların modern, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve kaynak tasarrufu sağlayan inşaatını ve restorasyonunu ifade etmektedir.
GEZE, DGNB'nin (Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği) aktif bir üyesidir. Kâr amacı gütmeyen kuruluşun amacı, yapılı çevrenin sürdürülebilir bir şekilde inşa edilmesini ve işletilmesini teşvik etmektir.
DNGB Haber Bülteni sizi düzenli olarak sürdürülebilir inşaat işleri konusunda ilginç gerçekler hakkında bilgilendirir.
Bina otomasyonu ve bina cephesi restorasyonu için özel öneriler
Restorasyon söz konusu olduğunda, planlama her şeydir. Bina otomasyonu ve cepheye yönelik akıllı teknik çözümler için fikirler ve somut öneriler erken bir aşamada geliştirilmelidir:
- Isıtma, pencere havalandırması, kapı sistemleri ve aydınlatmanın merkezi kontrolü ve izlenmesi için bir bina yönetim sisteminin (BMS) uygulanması.
- Kullanılmadıkları zamanlarda odalardaki iklimlendirmeyi otomatik olarak ayarlamak için varlık sensörleri ve hareket sensörlerinin kurulması.
- Mevcut hava koşullarına göre ısıtma, gece serinleme durumu ve güneş korumasının otomatik olarak ayarlanmasını sağlamak için hava istasyonlarının entegrasyonu.
- Bina işletiminde enerji tüketimini analiz etmek ve potansiyel tasarrufları belirlemek için bina veri analizi ve optimizasyon algoritmalarının kullanılması.
- Isı yalıtımının iyileştirilmesi, örneğin eski pencere ve kapıların termik açıdan izoleli, ısı yalıtımlı kapı ve pencere profillerine sahip enerji tasarruflu modellerle değiştirilmesi.
Kolay kurulum
Genelde kolayca kurulabilen birçok GEZE ürünü restorasyonlarda kullanılmaktadır. Örneğin, otomatik döner kapı sistemleri, basit bir montaj işlemine sahiptir ve yükseltilebilmektedirler.
Restorasyonlarda bağlı kalınması gereken, sıkça güncellenen DIN standartları ve teknolojik düzenlemelerin önünde olmanın basit ve esnek bir yoludur.
Kurulum videolarının da bulunduğu YouTube çalma listemizde daha fazlasını bulabilirsiniz
Yükseltme ve güncelleme artık daha kolay
Genel olarak düşünüldüğünde, bina teknolojisinin beklenen kullanım süresi ve faydalı ömrü, binanın kendi ömründen her zaman daha kısa olmuştur. Teknik sistemlerin zaman zaman değiştirilmesi gerekir. Bina güvenliği başta olmak üzere, bina teknolojisi gereklilikleri de örneğin DIN 18650 gibi mevzuatlarda yapılan değişiklikler sonucunda değişmektedir.
GEZE'deki servis uzmanları uzun yılların deneyimine sahiptirler ve bina sistemlerinin getirdiği taleplerin hepsini bilmektedirler. Bu durum, değişen düzenlemeler ve direktifler üzerine verilen sürekli eğitimle desteklenmektedir. Size, kapılarınızın otomasyonuyla başlayıp ekipmana ve binanızın acil çıkış ve kurtarma yolu çözümleriyle modernizasyonuna kadar süren, yeni, gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmeyen ürün çözümleri sunmaktayız. Tabii ki, diğer imalatçıların motorlarını güncelleme veya değiştirme şansı da tarafımızdan verilmektedir.